In het vorige blogbericht is de anatomie van de voet behandeld. Er is uitgelegd dat drie bogen de belangrijkste verbindingspunten in de voet vormen, namelijk:
1. Mediale boog, aan de binnenkant van de voet
2. Laterale boog, aan de buitenkant van de voet.
3. Ventrale boog, de voorvoet.
Bij mensen met een zogenaamde platvoet is de mediale boog helemaal doorgezakt. Om te testen of je last hebt van platvoeten kun je op een stoel gaan zitten en je voet onbelast naar beneden laten hangen. Meestal is er dan nog wel degelijk een boog aan de binnenkant van de voet te zien. Is er echter nog steeds geen boog te zien, dan mogen we spreken van een echte platvoet. De intrinsieke voetspieren en ligamenten zijn in dat geval simpelweg te slap, waardoor de boog niet in stand gehouden kan worden. Hierdoor kun je last krijgen van doorgezakte voeten.
Klachten die horen bij een platvoet
Een platvoet zorgt ervoor dat de biomechanica van het lichaam verstoord raakt waardoor de volgende klachten kunnen ontstaan:
- Vermoeide voeten en pijnlijke gewrichten
- Last van de onderrug
- Knieklachten
- Heupklachten
Het verminderen van klachten
Een goede ondersteuning van de voet kan veel van de bovengenoemde klachten verlichten of voorkomen. Herken je je voet of de bovengenoemde klachten? Maak dan gerust nu een afspraak met Rene Vos .