Wij krijgen vaak de vraag; Hoe kan ik mijn wandelschoenen het beste onderhouden? Om misverstanden uit de weg te gaan zal ik proberen hieronder een aantal tips te geven.

Onderhoud van leren wandelschoenen met Gore-tex:

onderhoudbergschoenen

Een glad leren wandelschoen of bergschoen is zeer gemakkelijk te onderhouden. Zorg er na een goede wandeling voor dat je altijd de wandelschoenen afspoelt zodat modder en zand niet op jouw wandelschoenen blijft zitten. Hou de wandelschoen onder de kraan en borstel overtollig vuil af. Haal bij voorkeur de veters eruit. Een leren wandelschoen wordt het liefst behandeld met bijenwas. Zorg ervoor dat je wandelschoenen goed droog en schoon zijn voordat je ze behandeld. Het voordeel van het gebruik van bijenwas is dat je het leer mooi soep houdt en het ademend vermogen van de Gore-tex volledig in takt blijft.

 

 

Onderhoud van Nübück wandelschoenen met Gore-Tex:

hanwag-spray-afbeelding-banner

Nübück is als het ware een geruwde leersoort waardoor de uitstraling voor veel mensen net iets chiquer is. Deze wandelschoenen kun je na het reinigen prima behandelen met bijenwas maar let op hierdoor zal de structuur van het leer gladder en donkerder worden. Wil je de schoen echter behouden met de nübück uitstraling adviseren wij de wandelschoen na het reinigen in te sprayen met een impregnatiemiddel. Zoals je hiernaast vind. Echter vetten blijft het best voedend voor het leer. Dus wil je nog veel plezier hebben van jouw wandelschoenen? Vetten maar!!

 

 

 

Kan ik ook een spray gebruiken met Silicone?

Het antwoord is kort absoluut niet! tenminste als je graag op je wandelschoenen loopt. Het probleem met een spray op silicone basis is dat je het ademend vermogen van jouw wandelschoen volledig verpest. De silicone sluit het buitenkant volledig af waardoor de waterdichtheid absoluut gegarandeerd is echter er kan ook geen waterdamp meer doorheen waardoor de warmte niet weg kan en je als nog natte voeten krijgt.

Ik krijg warme voeten in Gore-tex schoenen!

goretex

Dat kan, Gore-tex is een zeer goed ademend membraam echter na verloop van tijd raakt het Gore-tex verstopt. Zweet en transperatie zitten vol met zoutkristallen die op den duur het Gore-tex membraam verstoppen. Kortomt het Gore-Tex moet gereinigd worden. Dit kun je heel gemakkelijk doen door de binnenzool te verwijderen en de schoenen vol te zetten met handwarm water dit laat je 5 minuten staan. Na 5 minuten gooi het ze leeg en laat je de schoenen minimaal 48 uur drogen. Let op forceer het droogproces nooit droog je de schoenen doormiddel van een warmtebron dan wordt het leer keihard en breekt snel. Ze de wandelschoenen gewoon op een droge plek (stop er eventueel wat keukenpapier in, niet helemaal vol drukken) en wacht rustig af.

Mocht je ondanks de onderstaande tips toch nog vragen hebben mail ons gerust even en wij helpen je graag.

Graag tot ziens in onze winkel!

Bas