De nachtmerrie van iedere 4daagse loper, BLAREN! Blaren kunnen het einde betekenen van jouw 4daagse avontuur. Toch kun je heel veel doen om blaren tijdens de 4daagse te voorkomen. Hieronder vind je een aantal goede tips om blaren te voorkomen.

Hoe ontstaan blaren?

Warmte, vocht en wrijving zijn de veroorzakers van blaren. Warmte zorgt er immers voor dat je voeten tijdens het wandelen behoorlijk opzetten, zeker bij grotere afstanden zoals deze gelopen worden tijdens de 4daagse. Vocht zorgt ervoor dat je voeten week worden waardoor je voeten nog gevoeliger worden voor blaarvorming. Wrijving in de schoen is de laatste maar belangrijkste factor voor het veroorzaken van blaren.

Hoe voorkom ik blaren tijdens de 4daagse?

Onder het mom voorkomen is beter dan genezen? Volgen hier een aantal tips om blaren te voorkomen.

  • Draag naadloze sokken. Naden zorgen voor een grote kans op wrijving en dus op blaren. De wandelsokken van Falke, Icebreaker, Woolpower, Smartwool en Bridgedale zijn bijvoorbeeld bijzonder geschikt. Kies bijvoorkeur voor een sok met een hoog percentage merinowol. De merino wol zorgt ervoor dat je drogere voeten houdt. Daarnaast heeft merinowol het voordeel dat het onder alle temperaturen comfortabel aan blijft voelen. En…. ze stinken niet!!
  • Zorg ervoor dat je 2 paar ingelopen schoenen hebt of zorg ervoor dat je schoenen na een dag sjouwen goed drogen. Tijdens de afstanden van de 4daagse verliezen je voeten veel vocht, vaak is dit meer dan een borrelglaasje per dag. Zorg er daarom voor dat je schoenen de volgende dag goed droog zijn. Vocht vergroot immers de kans op blaren. Voor mensen met “zweetvoeten” strooi een beetje talkpoeder in je schoenen/ sokken. Talkpoeder zorgt ervoor dat het vocht opgenomen wordt.
  • Zorg ervoor dat je goed passende wandelschoenen hebt. Niet te klein maar ook zeker niet te groot. Hou er bij aanschaf van je wandelschoenen rekening mee dat je voeten na 30, 40, 50 km behoorlijk opzetten, voldoende ruimte is daarom een must, zo voorkom je blauwe teennagels. Twijfel je of jou schoen wel de goede is? Maak een afspraak met een van onze wandelschoenspecialisten.  
  • Preventief afplakken. Zorg ervoor dat je preventief bepaalde gevoelige plekken afplakt. Denk hierbij aan je hiel, en kleine teentjes. Sidas heeft hiervoor een fantastische oplossing. Bestel vandaag en ontvang het morgen!
  • Was je voeten tijdens de 4daagse niet met zeep. Zeep zorgt ervoor dat je voeten zachter worden. Afspoelen met lauw/ koud water is meer dan voldoende. Voor degene met zeer gevoelige voeten is het gebruik van een camphorspray of poeder aan te raden. Camphor spray zorgt er voor dat de huid van de voeten wat harder wordt waardoor de kans op blaren afneemt. Camphorspray is verkrijgbaar in onze webshop.

Ga gewapend tegen blaren de strijd tijdens de 4daagse aan! Wij wensen alle deelnemers heel veel succes!

Bekijk en bestel nu:

Care plus camphorspray                   Sidas antiblaren kit_sidas blarenpleisters_Rene Vos Outdoor & Sports