Corsica, mei 2013 – Lastige voeten: we kennen ze allemaal.

Er zijn maar weinig mensen die nooit eens nadelige gevolgen hebben ervaren van hun voeten. Het is ook best bijzonder dat die 26 botjes in de voet ons elke dag weer dragen!

Mijn naam is René Vos.
 Graag wil ik ieder week een column schrijven op ons weblog. Die columns kunnen bijvoorbeeld gaan over bepaalde problemen van klanten die in onze winkel om advies hebben gevraagd. Maar ook over casussen van die zelfde klant, waaruit blijkt wat de oorzaken zijn van de specifieke klacht. 
Vandaag zou ik graag wat algemene informatie met u willen delen vanuit een simpel kampeerstoeltje op Corsica, onze vakantieplek voor dit jaar. Overigens een aanrader, want wandelen, dat kan hier van moeilijk tot eenvoudig!

 

In onze voeten behoren 3 bogen aanwezig te zijn.
 De mediale boog aan de binnenkant van de voet, de laterale boog aan de buitenkant van de voet en de ventrale boog in de voorvoet. Juist deze bogen zijn zeer belangrijk voor de stabiliteit van de voet.

Mensen zeggen wel eens dat ze een platvoet hebben. De mediale boog is dan helemaal doorgezakt. Je kunt het beste testen of je last van platvoeten hebt door op een stoel te gaan zitten en je voet onbelast naar beneden te laten hangen. Meestal zie je dan nog wel degelijk een boog aan de binnenkant van de voet. Wanneer je dan nog steeds geen boog ziet, mag je praten van een echte platvoet. De intrinsieke voetspieren en ligamenten zijn simpelweg te slap, waardoor de boog niet in stand gehouden kan worden.
 Klachten die kunnen ontstaan zijn o.a. vermoeide voeten en pijnlijke gewrichten (niet alleen in de voet maar ook tot in je onderrug kan je dit ervaren). Immers, je hele biomechanica lijkt verstoord.
 Er ontstaat namelijk frictie aan de binnenkant van je knie, maar ook in de heup kun je pijn gaan voelen.

De voorvoetboog is essentieel voor de afzetfase van de voet. Wanneer deze is doorgezakt – en dat is het geval bij 80% van de mensen- , is er sprake van een spreidvoet.
 Dit grote percentage komt doordat de intrinsieke voetspieren in de voorvoet over dwars maar weinig voor handen zijn. De enige is de transversum van de adductor hallucis (helaas zijn hier geen normale woorden voor).
 Van die 80% heeft maar de helft daadwerkelijk last van dit probleem. Klachten die kunnen voorkomen zijn o.a. dove, tintelende tenen of het gevoel hebben dat je sok dubbel zit. Bij het doorzakken van de voorste boog knel je mogelijkerwijs je zenuwen af. 
Het helpt wanneer je je schoenen uitdoet en je voeten even masseert. Maar ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling he!!

Gelukkig is hier voldoende aan te doen. Het begint met de juiste schoenen (laten we die nou net hebben in onze winkel), niet te smal maar ook niet te breed met eventueel een lichte aanpassing in de zool voor de finishing touch.

Lees ook mijn blogs over de platvoet en de spreidvoet.

Wel, voor nu genoeg, ga lekker wandelen.

Groet vanuit mooi Corsica,

René Vos