Lastige voeten:                                                                                                   Gorssel, 22 juni 2013

De komende weken zal ik telkens een ander probleem benoemen, welke in de voeten voor kunnen komen. In mijn vorige column heb ik in algemene zin geschreven over de voetbogen en de spreidvoet. Deze keer ga ik dieper in op de klachten die je bij een spreidvoet kunt ontwikkelen.

Ik ben verheugd jullie weer van wat extra informatie te mogen voorzien. Immers, die voeten zijn toch wel heel bijzonder. Zolang alles goed is tenminste! Er zijn 2 blessures die kunnen ontstaan vanuit de spreidvoet:

1 Pes planus transversum:
Hierbij komen de middenvoetsbeentjes naar elkaar toe waardoor er geen bloed meer in de tenen komt. Gevolg? Doof gevoel in de voorvoet alsof je sok dubbel zit. Het helpt om je schoenen even uit te doen en je voeten masseren, zodat je weer 5 km. verder kunt.

plesplanus transversum

2 Morton neuroom:
In onze voeten bevinden zich naast alle spieren en ligamenten ook veel zenuwen. Deze lopen tussen de middenvoetsbeentjes naar de tenen. Wanneer die zenuw wordt afgekneld, kunnen er enorme pijnscheuten ontstaan in met name de 3de en 4de teen. Door de spreidvoet worden de botjes gemangeld.

morton neuroomblauwdruk

Aan beide aandoeningen is gelukkig wat te doen zonder gelijk onder het mes te moeten (pfieeeuw)

Na het doormeten van de voet kunnen we zien of één van beide problemen aan de orde zijn. In veel gevallen kan ik door het aanbrengen van een element onder de zool de klachten verminderen of zelfs helemaal wegnemen.
t pelot op blauwdruk

Een ander voorvoetprobleem dat voortkomt uit de doorgezakte voorvoet is de magere voorvoet. Als er ergens veel vet op ons lichaam mag zitten, dan is dat onder de hiel en onder de bal van de voet. Daardoor kunnen we gerust op blote voeten lopen, zonder direct onze botjes te voelen. Maar ja, veel mensen hebben met name in de voorvoet nog wel eens te weinig vet, waardoor de middenvoetsbeentjes door het peesblad drukken.

Ook hier is wat aan te doen. Het begint met een zachte inlegzool. Een beetje extra demping word gewaardeerd door de voet. Daarnaast plaatsen we een retro. Dit is een element dat de voorvoet verder moet ontzien.

Zo, hopelijk ben je weer wat wijzer geworden, graag tot de volgende keer.

P.S. Corsica was helemaal te gek.

Herken je een van bovenstaande problemen? Maak dan snel een afspraak met een van onze specialisten.

knopje-afspraak