Wandeltocht door het ijsselandschap en de bossen rondom Gorssel!

In samenwerking met Hanneke Hoegee, wandeltrainer van Hanzesport Zutphen, organiseren wij een leuke wandeling in de omgeveving van Gorssel. Tijdens deze wandeling, die start vanuit onze winkel, schenkt Hanneke aandacht aan de wandelhouding en de techniek.

Wanneer: Zaterdag 25 April
Hoelaat: Start 9:00 uur vanuit de winkel.
Afstand: 7,8 km 

Kosten: €5,- (Na inschrijving krijgt u een waardebon van €5,- vrij te besteden in onze winkels)

Voor wie?

Voor iedereen die het leuk vind om lekker te wandelen. Hanneke is een enthousiaste trainer met aandacht voor wandelhouding en looptechniek. Dus voor een ieder die van wandelen houdt is deze wandeltocht zeer geschikt.


 

De route:

We lopen deze morgen het eerste deel door het open landschap langs de IJssel. Hopelijk kunnen we nog genieten van de trekvogels.

Na 3 km. Passeren we de voormalige opvang van de ooievaars.

Landelijk zijn er weer ongeveer 700 broedparen en meer dan 100 broedparen in de IJsselvallei (stand van zaken in 2013), inclusief de omgeving van Gorssel. Er is dan ook geen noodzaak meer voor menselijke bemoeienis en daarom werd het ooievaarsstation geleidelijk aan afgebouwd. Er is uiteindelijk maar één nestpaal overgebleven. Wel wordt gewerkt met een lange termijn plan om meer geschikte biotopen voor ooievaars te scheppen zoals grote poelen en plas-dras situaties. Verschillende projecten zijn in de omgeving van Gorssel al gerealiseerd via Vogelbescherming Nederland met fondsen van diverse particuliere organisaties, maar ook een bijdrage van de Gemeente Lochem.

Even verderop vervolgende we onze route over de Veluwsche Bandijk. Het is maar een klein stukje. Toch een bijzondere ervaring om over een eeuwenoude dijk te lopen met aan de linkerkant een oude kolk.

De IJssel is een rivier met een wispelturig karakter en heeft haar koers in de loop van haar bestaan al menigmaal veranderd. In 1164 zuchtte het land onder de Julianavloed, en wel vaker moet het water in die tijd tegen de stuwwallen van de Veluwe en de muren van slot Nijenbeek hebben geklotst.

Hoog tijd voor dijken dus: zomerdijken langs de rivier, en een winterdijk in het achterland – in dit geval de Veluwsche Bandijk. Van deltahoogte had men toen nog niet gehoord, van kansberekeningen nog geen kaas gegeten. Er werden bergjes opgegooid en als ze niet waterbestendig genoeg bleken, kwam er een laag grond bovenop. Waar een dijk brak, werd er een nieuw stuk voor- of achtergebouwd  om het kolkgat heen. Uit de kronkels die de Bandijk maakt is af te lezen dat de IJssel het vaak op haar heupen moet hebben gehad: om de haverklap maakt de dijk een bocht en wijzen de waterwielen op een angstig moment in het verleden. Als goedmakertje zijn die monumentjes van vroeger nu paradijselijke stukjes natuur geworden.

Het tweede gedeelte voert ons door de bossen en wandelen over het landgoed Amnelte.

De villa werd gebouwd in 1915 door architect Van Erven Dorens uit Hilversum, in opdracht van de familie HofstedePous Koolhaas uit Den Haag. Tot 1935 werd het landhuis als zomerhuis gebruikt. De tuinen werden ontworpen uit Hugo A.C. Poortman.