In mijn vorige blogbericht heb ik verteld wat er nodig is om een vuurtje te kunnen stoken zonder gebruik te maken van aanmaakblokjes. Deze week ga ik wat dieper op de materie in door één van de belangrijkste componenten van een zelfgemaakt vuurtje te behandelen: tondel. Tondel is een licht ontvlambaar materiaal dat de basis vormt voor het maken van vuur. Als je zelf een vuur maakt koop je geen tondel in de winkel (aanmaakblokjes bijvoorbeeld), maar ga je op zoek in de natuur!
Wat is tondel en waar vind je het?
Tondel vinden in de natuur is best lastig. Daarom geef ik je wat tips over veel in de Nederlandse natuur voorkomende materialen die kunnen dienen als tondel. Ik laat je weten waar je die moet zoeken en hoe het er uit ziet.
Hier volgen een paar voorbeelden van tondel:
- Berkenbast. Zorg dat de holle kant van de bast naar boven ligt, waarbij de dunste vliesjes voor de fire-steel bereikbaar worden.
LET OP! Denk er aan dat de Berk waar de bast afgeplukt word, dood dient te zijn. Zo zorgen we er voor dat de levende Berken ook daadwerkelijk in leven blijven!
- Bladeren, uitgedroogd, in de herfst alleen de toplaag van de bodem, dit zijn namelijk de enige droge bladeren.
LET OP! In de andere jaargetijden is het niet de bedoeling dat we bladeren gaan plukken. Bij komend nadeel daarvan is dat levende bladeren niet droog genoeg zijn.
- Hars, in welke vorm dan ook, is altijd heel snel aan te krijgen. Prik wat puisten door van een naaldboom en verzamel het hars dat daar uit komt op een takje of een stuk bast.
Goede natuurlijke tondel zorgt ervoor dat je je vuurtje zo aan hebt.
Tondel thuis voorbereiden
Eigenlijk is dit een vorm van vals spelen, daarom dienen de volgende tips alleen in geval van nood gebruikt te worden. Enkele voorbeelden:
Wat & Vaseline vind je in praktisch ieder huishouden. Toch word ik altijd vreemd aangekeken als ik deze combinatie uit mijn tas pluk… Afijn, smeer een goede klodder Vaseline op een watje, verdeel dit, pluk de wat uiteen, smeer het goed in en rol het weer strak tot een balletje. Verpak het goed voordat je het in je tas stopt, het goedje is namelijk erg vet en kan daardoor vlekken maken in je tas.
Pluis het watje voor gebrui eerst weer uit elkaar zodat de dunne vliesjes van het watje makkelijk vlam kunnen vatten. De Vaseline zorgt voor een kaarsachtig effect waardoor de vlammen ruim de tijd krijgen om de dunste takjes aan te steken.
Verkoold katoen is de beste vorm van tondel die je wensen kunt. Prop het katoen in een blik, dicht dit blik af en maak er aan de bovenkant een gat in. Zet het geheel op een open vuur en drink in de tussentijd een espresso uit je Handpresso. Na verloop van tijd zal zich een vlammetje vormen boven het gat in het blik. Laat dit lekker gaan, dit betekent dat het verkolingsproces in werking is getreden.
Bij het aansteken van de tondel is het wederom van belang dat de tondel goed verspreid wordt zodat er genoeg zuurstof tussen kan komen.
Dit waren mijn blogs over het maken van vuur. Binnenkort meer survivaltips!