Ineens heb je het in je hoofd! Hardlopen dat is iets voor mij. Het laagdrempelige karakter, je kunt gaan wanneer je wilt, je hoeft geen contributie te betalen, het enige wat je nodig hebt is een paar comfortabele hardloopschoenen. Maar waar moet je opletten bij de aankoop van een paar hardloopschoenen. Een goed passende schoen is immers de basis van het hardloopplezier.
Iedereen kent ze wel, de verhalen van slechtpassende hardloopschoenen met alle gevolgen van dien, grote blaren (soms tot bloedens toe), blauwe teennagels of zelfs blessures, een slecht passende schoen kan grote gevolgen hebben. Veel van deze klachten kunnen voorkomen worden door simpelweg iets meer aandacht en tijd te besteden aan de aankoop van een paar hardloopschoenen. Zorg er daarom voor dat je de juiste schoen hebt voor jouw sport, gewicht, looppatroon, pronatie en type ondergrond waarop je loopt.
Gebruiksdoel? Waarvoor ga ik de hardloopschoenen gebruiken?
Zoals je wellicht hebt gezien is onze collectie behoorlijk groot. Al die modellen kunnen ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Echter een heel groot gedeelte kan al afvallen door je te focussen op de vraag; Wat wil ik precies met de schoenen gaan doen? Loop ik met name op de verharde weg, in het bos of op de atletiekbaan? Voor al deze ondergronden zijn verschillende schoenen verkrijgbaar. Een ander onderscheidt kan gemaakt worden op basis van het doel; is het een trainingsschoen of wedstrijdschoen?
Pronatietype:
Pronatie is een term die vaak te pas en te onpas gebruikt wordt. De term pronatie geeft aan op welke manier je de voet afwikkelt. In feite moet je weten wat je pronatietype is, dus op welke manier wikkel je af? Dit is van essentieel belang om blaren en andere klachten te voorkomen. De mate van pronatie bepaalt namelijk hoeveel steun en demping je nodig hebt in de schoen. In ons loopcentrum kunnen wij door een loopanalyse gemakkelijk bepalen welk type pronatie je hebt. En welk type schoen hier het beste bij past. Lees meer over wat pronatie is!
Wat is de juiste lengte maat?
Ik heb altijd maat 39 dus dat moet de juiste maat zijn! Herkenbaar? Veel mensen denken exact te weten welke maat ze hebben. Echter dit gaat in veel gevallen bij sportschoenen niet op. Maten varieëren sterk per model en per merk. Daarnaast kan je voet sterk varieëren naarmate de afstand die je loopt toe neemt, kortom wees flexibel wat je schoenmaat betreft. Je zult merken dat je in veel gevallen een maat groter nodig hebt dan je normale schoenmaat (maar ook dit is meer een richtlijn en geen garantie!) Het gaat er immers om dat je geen blauwe of zelfs gekneusde teennagels loopt.
Breedte zeker net zo belangrijk als de lengte!
Voor een comfortabel zittende hardloopschoen is de breedte van de schoen zeer belangrijk. Het spreekwoord zegt niet voor niets uit de lengte of uit de breedte. Een te brede of te smalle schoen zorgt voor problemen waardoor blaren of andere blessures kunnen ontstaan. Onze specialisten kunnen vaak in een oogopslag zien of je een smalle of bredere pasvorm nodig hebt. Weet je van jezelf dat je een smalle leest hebt dan kan een 2A leest wellicht iets voor jou zijn.
Gewicht? Past de schoen bij jouw postuur?
Ben je een “zwaardere” loper dan is het niet gek om ook een iets stevigere hardloopschoen uit te zoeken. Deze schoenen geven namelijk meer steun en zorgen daardoor voor extra comfort. Naast je eigen gewicht is het gewicht van de schoenen ook belangrijk. Tegenwoordig zijn de schoenen al behoorlijk licht in gewicht. Een goede hardloopschoen geeft steun waar nodig maar belemmerd niet tijdens het lopen.
Kortom het kiezien van de juiste hardloopschoen is geen makkie. Onze specialisten helpen je daarom graag. Maak daarom geheel vrijblijvend een afspraak! en zorg ervoor dat je met de juiste schoen je hardloopavontuur aan gaat.
Alvast vooronderzoek doen? Bekijk onze hardloopschoenen collectie online!