De term pronatie is één van de termen die binnen de functionele anatomie gebruikt wordt om een beweging in een gewricht te beschrijven. Oftewel pronatie is de manier waarop de voet naar binnenkantelt tijdens het wandelen of hardlopen. Pronatie maakt deel uit van de natuurlijke beweging die het onderbeen helpt om schokken op te vangen. De één proneert meer (overpronatie) dan de ander (onderpronatie). Dit hoeft geen probleem te zijn. Echter zodra het “te” wordt kan dit in beide gevallen problemen veroorzaken. Vandaar dat het pronatiepatroon belangrijk is bij de keuze van de juiste hardloopschoen.

Wat is pronatie?

Pronatie doet zich voor in het gewricht onder de enkel, het onderste spronggewricht. Het beschrijft de binnenwaartse kantelbeweging van de voet, net nadat hij op de grond neerkomt. Dit moment wordt het eerste landingscontact genoemd en maakt deel uit van de standfase van de loopcyclus.

Pronatie doet zich voor in het gewricht onder de enkel, het onderste spronggewricht. Het beschrijft de binnenwaartse kantelbeweging van de voet, net nadat hij op de grond neerkomt. Dit moment wordt het eerste landingscontact genoemd en maakt deel uit van de standfase van de loopcyclus.

Tijdens het lopen of rennen, helpt pronatie de schok van het neerkomen te verzachten. Zonder pronatie zou de volledige impact van iedere stap worden doorgevoerd naar het been en de normale mechanica van de onderste ledematen beïnvloeden. Pronatie breekt niet alleen de schok, maar helpt de voet ook ‘herkennen’ op welke ondergrond men zich bevindt door de voet te stabiliseren en aan te passen aan het terrein.

Tegenwoordig worden hardloopschoenen speciaal ontworpen voor verschillende pronatiepatronen. Als je een nieuw paar runningschoenen gaat uitzoeken, is je pronatiepatroon een heel belangrijke factor bij je keuze.

Raadpleeg een van onze specialtisten.

De beste manier om erachter te komen hoe je proneert, is door het raadplegen van een van onze specialisten. Tijdens de loopanalyse registreren verschillende camera’s op onze baan hoe je je voet beweegt tijdens het hardlopen/ wandelen. Daarnaast verraden je oude loopschoenen een heleboel. Onze specialisten kunnen aan de hand van je oude schoenen het slijtpatroon zien waardoor ze de juiste conclusie kunnen trekken. Neem daarom altijd je oude schoenen mee!

Onderpronatie:

Onderpronatie, ook wel supinatie genoemd, is wanneer de voet niet veel proneert. De buitenkant of laterale kant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer en er is weinig of geen normale pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen. Dit lateraal belasten van de voet gaat tijdens de volledige standfase van de loopcyclus door, waardoor men minder efficiënt loopt.

Bij onderpronators (of supinators) ziet men meestal extra slijtage aan de buitenkant van hun schoenen en het volledige bovenwerk kan naar buiten gedrukt zijn.

Overpronatie:

voorbeeld overpronatie tijdens het hardlopen

Men spreekt van overpronatie als de voet overmatig kantelt of kantelt op momenten waarop dit niet moet, bijvoorbeeld aan het eind van de standfase van de loopbeweging. In dit geval wordt veel gewicht verplaatst naar de binnenkant of mediale kant van de voet en naarmate de loper verder naar voren beweegt, wordt het gewicht gedragen door de binnenkant van de voet in plaats van door de bal. Dit destabiliseert de voet, die op zijn beurt de stabiliteit probeert te herstellen door de binnenwaartse beweging te compenseren. Als een soort kettingreactie beïnvloedt dit weer de biomechanische efficiëntie van het been en vooral de knie en heup.

Zoals je in de topafbeelding kunt zien kan een goede stabiliserende schoen absoluut het verschil maken. Echter mocht een anti-pronatie/ stabiliserende schoen niet voldoende wezen dan werken wij ook graag met een paar Superfeet zolen.