We nemen steeds meer apparaten mee op onze vakantie, trekking, of reis, we kunnen immers niet meer zonder onze telefoon toch? Daarnaast willen we er altijd voor zorgen dat onze batterijen van de GPS of camera vol zijn. Want het zal je niet gebeuren dat je net een waanzinnig mooie foto wil maken en je accu leeg is. Of je bent net op dat punt in de route waar je twijfelt of je links of rechts af moet, GPS leeg! Herkenbare situaties voor iedereen. Er zijn al jaren accu’s en zonnepanelen verkrijgbaar. Echter er worden nog maar al te vaak producten verkocht die niet voldoen aan de verwachtingen.

In dit blog geef ik meer inzicht in de verschillende producten en geef ik aan wat voor jou de beste keuze is.

Zonnepaneel of losse accu?

Ik denk dat het geen vraag is of! Wil je laden m.b.v een zonnepaneel is het altijd aan te raden om dit te doen in combinatie met een accu (de grote van de accu is afhankelijk van jouw energie vraag). Direct laden vanaf een zonnepaneel is niet verstandig. Dit omdat je nooit kunt garanderen wat de opbrengst van een zonnepaneel is. Dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid zon. Veel smartphones als Iphone en Galaxy hebben een minimale voltage nodig om te kunnen laden, haalt het zonnepaneel dit niet (bijvoorbeeld doordat het te bewolkt is) dan zal je telefoon niet opladen. Met behulp van een losse accu tackle je dit probleem.

Kortweg kan er dus gezegd worden ga je lang weg en wil je niet afhankelijk zijn van 220 dan kun je prima een zonnepaneel aanschaffen maar koop er altijd een accu bij.

Combinatie zonnepanelen accu’s:

Zoals ik hierboven al schreef is het verstanding om bij een zonnepaneel altijd een accu te kiezen. Onze leveranciers maken het al een stukje makkelijker door combinaties aan te bieden.

Maar let op!! Grote accu’s met een hoog aantal milli ampheres zijn niet te laden met een klein zonnepaneel. Of althans niet binnen een redelijke tijd. Het kan wel maar dan moet je een week de tijd hebben om je accu weer vol te laden. Kortom verwacht van de bijgeleverde kleine zonnepanelen niet te veel. Deze zijn veelal bedoeld om overdag de accu een beetje bij te laden. Om een accu van 9000MaH op korte termijn vol te krijgen heb je simpelweg een groter zonnepaneel nodig.

Accu’s

Er zijn veel soorten accu’s op de markt die ervoor kunnen zorgen dat je niet meer zonder stroom hoeft te zitten. Hoe groot de accu voor jou moet zijn? Dat is afhankelijk van je energie behoefte. Even wat feiten op een rij:

 • De grote van de accu wordt bepaald door het aantal MaH. Hoe groter, hoe meer apparaten je kunt laden. Voorbeeld: Als je weet hoe groot de je accu van je telefoon is bijvoorbeeld 1500 MaH dan weet je dat je met een accu van 9000MaH je jouw telefoon 6 keer kunt opladen. Doe je over het algemeen tijdens je vakantie 3 dagen met de accu van je telefoon dan kun je al 6×3, 18 dagen op pad zonder dat je extra energie nodig hebt. DUS OOK GEEN ZONNEPANEEL
 • De energievraag bepaalt de grote van de accu die jij nodig hebt.

Voordelen van het gebruik van losse accu’s:

 1. Je weet altijd hoe vaak je je telefoon kunt laden.
 2. Het laden van je telefoon d.m.v een extra accu gaat altijd even snel.
 3. Losse accu’s zijn altijd op te laden via 220V of USB

Nadelen van het gebruik van losse accu’s:

 1. Op den duur ben je altijd afhankelijk van 220V om je accu weer bij te laden. Maak je gebruik van een zonnepaneel ben je dit probleem kwijt.
 2. De capaciteit van een accu neemt af bij extreme kou.

Opladen via waterstof!

Nieuw dit jaar, is het opladen van je apparaten via waterstof. Het Amerikaanse merk Brunton heeft hiervoor iets revolutionairs ontworpen in de vorm van de Brunton Hydrogene Reactor

brunton hydrogene reactor_ Blog portable energie en zonnepanelen_ Rene Vos Outdoor & Sports

De Brunton Hydrogene reactor is iets totaal nieuws. Dit apparaat maakt namelijk gebruik van waterstof-patronen die je los kunt kopen. Elk patroon levert 4500 MaH en kan gratis bijgevuld worden bij Brunton dealers in Nederland. De Hydrogene reactor is uitermate geschikt voor backpackers die lang zonder stroom komen te zitten en zelf willen bepalen hoeveel energie ze meenemen.

+ Punten – Punten
 • Relatief licht in zijn gewicht
 • Niet echt geschikt voor het laden van Tablets
 • Zelf bepalen hoeveel energie je meeneemt.
 • Niet zelfstandig te laden tijdens je reis.
 • Waterstof patroon gratis te vullen in Nederland
 • Niet zelfstandig te laden tijdens je reis.

Meer weten over de Brunton Hydrogene reactor? Klik hier! 

 

Wat is voor mij de beste keuze?

De vraag waar het allemaal om draait! Ga jij 1- 3 dagen weg dan heb je niet de duurste apparaten nodig. In veel gevallen kun je dan volstaan met een van de volgende apparaten:

brunton torpedo 2800Brunton Torpedo 2800: 
2800 Mah is goed voor 1-2 keer het laden van je Iphone.
Te laden op 12V van de auto.
Prijs: €35,-

 

 

brunton metal 4400Brunton Metal 4400 
4400 Mah is goed voor 2-3 keer het laden van je Iphone
Prijs: €55,-

 

 

Powermonkey travellerPowertraveller Powermonkey Explorer: 
2200 Mah is goed voor 1,5 keer het laden van je Iphone
Prijs: €89,95

 

 

Ga je langer weg en kom je geen stroom tegen dan kun je denken aan de volgende apparaten:

brunton heavy metal 5500Brunton Heavy Metal 5500
5500 MaH Goed voor 3 tot 4 keer laden van je Iphone. Ook geschikt voor tablet.
Prijs: €70,-

 

 

powermonkey extremePowertraveller Powermonkey extreme 
9000 Mah goed voor 5-6 keer laden van je Iphone. Ook geschikt voor tablet.
Prijs: €150,- (alleen verkrijgbaar in de winkel) 

 

 

 

Ik hoop je hiermee iets meer in zicht te hebben gegeven over de verschillende mogelijkheden.

Heb je nog vragen neem dan gerust contact met me op en stuur me een email!

Tot ziens in onze winkel!

foto bas blog