Wandelen met artrose in het enkelgewricht

Elk kwartaal schrijven wij een blog in ons OUTDOORSPECIALIST MAGAZINE in het zomer nummer ging het over artrose in het enkelgewricht.

Toevallig of niet, maar de afgelopen tijd heb ik een aantal klanten in onze winkel gehad die klaagden over zeer pijnlijke enkels tijdens het lopen. Veelal worden deze klanten doorverwezen door een specialist en komen dan bij ons in de winkel met de diagnose artrose in het enkelgewricht. Gelukkig kunnen wij in veel gevallen ervoor zorgen dat het lopen met de juiste schoen toch een stuk comfortabeler wordt.

Wat is artrose in het enkelgewricht?

Kraakbeen moet ervoor zorgen dat de gewrichten goed en vrij kunnen bewegen. Echter bij artrose in het enkelgewricht is het kraakbeen zodanig verminderd of versleten dat er contact ontstaat tussen de verschillende botstructuren in de enkel. Deze wrijving zorgt voor een zeer vervelende pijn met vaak tot gevolg dat men veel minder kan lopen dan normaal. Iemand kan hierdoor erg beperkt worden in zijn beweging/ mobiliteit.

Hoe ontstaat artrose in het enkelgewricht?

In bijna alle gevallen ontstaat artrose in het enkelgewricht door een eerder trauma (een gebroken enkel, gescheurde enkelbanden etc). Een kleine standsverandering van het enkelgewricht kan de belasting op het kraakbeen tussen de gewrichten veranderen met alle gevolgen van dien. Door eerder opgelopen trauma kan het het zijn dat het kraakbeen in het gewricht zodanig wordt belast dat deze overmatig slijt waardoor het kraakbeen afneemt en dus het enkelgewricht niet meer optimaal kan bewegen.

Artrose in de enkel, maar ik wandel zo graag. Wat nu?

Heb je last van artrose in jouw enkel dan is het zeer belangrijk dat de voet op een juiste manier ondersteund wordt in haar activiteit. Hoe stabieler we de enkel kunnen krijgen tijdens beweging, hoe beter het is. Immers, zodra het gewricht minder belast wordt zul je minder pijn ervaren. Een goede ondersteuning van het hielbeen door een goede zool zal de klachten aanzienlijk beperken. Daarnaast is het erg belangrijk dat er gekozen wordt voor een stijve hoge schoen met een stijve afwikkeling. De stijve schacht en de stijve maar goede afwikkeling zorgen er ook weer voor dat het enkelgewricht ontzien wordt.

Mochten de klachten zodanig zijn dat de beperking in het lopen zo groot is ondanks bovengenoemde maatregelen, dan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling waarbij de enkel vastgezet wordt. Absoluut niet ideaal maar soms is er geen andere keus.