Gorssel,26 juli 2013

Na mijn uitleg over de spreidvoet en hallux valgus, gaan we over op een andere vervelende aandoening in de voet, en wel artrose. Artrose kan in de hele voet voorkomen, maar er zijn wel specifieke plekken waar artrose zich het meest voordoet. Maar wat is artrose?

Wanneer je in je verleden op behoorlijk niveau gevoetbald hebt, kan het maar zo zijn dat je op een gegeven moment artrose in je enkel of grote teen krijgt. Immers, je hebt wel heel vaak tegen die bal getrapt. En als dat nu alles was, maar helaas kreeg je zelf ook wel eens een schop tegen je enkel. Hiernaast zwikte je vast ook wel eens door je enkel. Op dat moment nam je even rust, alvorens weer gewoon verder te gaan, logisch! Door dit soort kleine trauma’s wordt er steeds minder kraakbeen aangemaakt in ons lichaam en in het bijzonder in de enkel of teen. Op een gegeven moment raakt ook het laatste kraakbeen dusdanig beschadigd dat twee botten tegen elkaar aankomen. Daar waar het kraakbeen voor de juiste vloeiende beweging zorgt, schuren de 2 botten langs elkaar, hetgeen pijn kan doen.

Artrose in de enkel

In je enkel bevinden zich verschillende botstukken te weten het hielbeen en sprongbeen. Hierop rust de enkelvork, bestaande uit het kuit- en scheenbeen. Al deze botstukken zijn normaliter aan het uiteinde voorzien van kraakbeen. Door de vele inversies die over de jaren zijn opgelopen is dit kraakbeen beschadigd.

Artrose in de grote teen

Wanneer ik een klant in de winkel krijg die voor een voetonderzoek komt, begin ik vaak met een functieonderzoek. Het eerste verzoek is op je tenen te gaan staan. Bij artrose in de grote teen zal dat nauwelijks tot niet lukken. Dit wordt veroorzaakt door een beperkte flexie naar boven (hallux limitus) of totale verstijving (hallux rigidus) van de teen. Doordat de grote teen niet tot nauwelijks buigt, wordt de afwikkeling in de voet er niet makkelijker op. Wanneer er zich ook nog osteofyt vormt (botwoekering) gaat het flink pijn doen.

Is er wat aan artrose te doen?

Ja, gelukkig wel. Je kunt bijvoorbeeld orthopedische schoenen laten aanmeten. Wat misschien nog wel een nog betere oplossing kan zijn, ook volgens verschillende revalidatieartsen, is een stevige bergwandelschoen. Deze zijn in veel gevallen voorzien van de beste afwikkeling, waardoor de voet weinig frictie oploopt. Ook een extra aangepaste inlegzool doet wonderen.

Dus lieve mensen, niet getreurd voor dat je bij ons hebt gezeurd.
Graag tot de volgende keer.

Vriendelijke groet,
Rene Vos