Heb ik hoge of lage wandelschoenen nodig?

Een vraag die onze wandelschoenspecialisten met enige regelmaat krijgen. Maar is antwoordt op deze vraag is nog niet zo makkelijk. René was afgelopen week bij zijn dochter in de champagnestreek en geeft advies.

Vandaag gewandeld in de Franse champagne streek. Nou ja wandelen? De mensen die deze omgeving kennen zullen beamen dat er heel veel klei is. Daar gedijen de druiven prima bij. Een paar hele goede schoenen zijn onmisbaar. Vooral wanneer je hier door de bossen loopt. Ik kan je zeggen dat in dit jaargetijde, winter, de ondergrond een en al sompig is.

Daarom het volgende advies

Normaal zou je gewoon een paar lage schoenen aan doen. Immers het zijn maar heuvels. Echter geen enkele stap is hetzelfde, het terrein is super instabiel en in deze tijd behoorlijk sompig. Kortom een lage schoen volstaat niet, je krijgt natte voeten en een lage schoen is simpelweg niet stevig genoeg. Ik was dan ook erg blij dat ik mijn hoge schoenen bij me had.

 

Terrein bepaalt voor een deel de keuze

Om de juiste keuze te kunnen maken tussen een hoge of lage wandelschoen is een van de vragen van ons wandelschoenspecialisten altijd in welk terrein je de schoen het meest zal gaan gebruiken. Normaal kun je stellen dat lage wandelschoenen zeer prettig zijn op asfalt en harde ondergrond. In de meeste gevallen zit er een behoorlijke demping in deze wandelschoenen. Deze demping zorgt voor het juiste comfort bij het lopen op een hardere ondergrond.

Wandelschoenen in verschillende categorieën

Zoals je wellicht weet worden de wandelschoenen grofweg ingedeeld in verschillende categorieën. De A/B schoen heeft wel enkelsteun, maar heeft de soepele eigenschappen van de lage schoen. Nog beter om te gebruiken in de soort omstandigheden als boven geschetst is wellicht de B-schoen. Officieel bedoeld voor een dag wandeling in de bergen, maar zeker ook zeer welkom in moerassige omgevingen zoals wij mee maakte in de Champagnestreek.

Het moraal van dit verhaal

Er is geen standaard advies. Wij luisteren altijd naar de klant, om vervolgens met het juiste advies te komen. Tot slot een onderhoudstip; wanneer je schoenen, zoals ik
meemaakte, onder het zand zitten; Bij thuiskomst direct de schoenen met lauwwarm water afspoelen. Wachten tot ze bijna droog zijn en behandelen met een geschikte spray of was.

 

Graag tot de volgende keer. Met sportieve groet, René