Graag neem ik jullie mee naar een volgend voetprobleem. Ja, ja, wat is het toch fijn wanneer je daar totaal niet druk over hoeft te maken.

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel/ verkalking aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Onder onze voet bevindt zich een peesplaat. Deze beschermt de gehele onderzijde van de voet. De peesplaat begint bij het hielbeen en eindigt net voor de tenen.
hielspoor_hielspoor blog_ Sportpodoloog Rene Vos

Een veelvoorkomende foute diagnose komt voor wanneer het gaat om een peesplaatontsteking in plaats van hielspoor. Zeker als de peesplaatontsteking en dus de pijn zich in de buurt van het hielbeen voordoet. Dan wordt er in veel gevallen gedacht aan hielspoor, dit is echter niet de juiste diagnose.

Om hielspoor aan te tonen kan men het beste een echoscopie of röntgenfoto maken. Een echoscopie geeft direct aan of het hielspoor is of niet.

Hoe ontstaat hielspoor?

In principe kan iedereen een hielspoor oplopen, maar toch zijn er extra redenen:

1: Een holvoet of platvoet.
2: Bij het snel oprekken van de peesplaat, bijvoorbeeld bij een sprong van te grote hoogte.
3: Standsafwijkingen van de voet, bijvoorbeeld hard(lopen) op onregelmatige ondergrond.
4: Overbelasting.

Mogelijke klachten van hielspoor:

  • Pijn onder het hielbeen
  • Problemen om lang stil te staan.
  • Hielpijn bij het autorijden

Verder ondervindt je veel startpijn, bijvoorbeeld wanneer je ’s morgens opstaat. Het hielspoor heeft namelijk gedurende de nacht hersteltijd gehad, waarbij je het weer irriteert bij belasting. Dit kenmerkt zich door een stekende pijn.

Wat kun je doen om de pijn, veroorzaakt door hielspoor, zoveel mogelijk te verzachten?

1: Zet een paar schoenen naast je bed, voor het geval dat je er ’s nachts uitmoet, stap dan in je schoenen opdat het hielspoor niet direct geïrriteerd word.
2: Voordat u ’s morgens uit bed stapt. Leg een handdoek naast u waarmee u de handdoek om de voorvoet lust en voorzichtig de peesplaat oprekt.
3: Voor overdag kan een goede inlegzool verlichting bieden.

Herkent u bovenstaand probleem? Neem dan gerust contact met ons en en maak een afspraak met een van onze sportpodologen.

knopje-afspraak

Dank voor jullie aandacht en zeer prettige feestdagen gewenst.

Groet, Rene Vos


Sportpodoloog Rene Vos