Er is een alfabet aan categorieën maar welke wandelschoenen moet ik hebben?

Wie kent het niet: je bent op zoek naar wandelschoenen maar je wordt dood gegooid met de categorieën A, B, C en D. Of erger nog: de categorieën A, A/B, B, B/C, C, C/D en D. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Wat betekenen deze letters? In dit blog probeer ik uit te leggen welke wandelschoen je nodig hebt voor welk doel.

Eigenlijk is het heel erg simpel. Hoe hoger je in het alfabet komt hoe zwaarder en stijver de wandel- bergschoen wordt. Maar wat betekent dit voor jouw keuze? Wil je direct een afspraak maken met een van onze specialisten klik dan hier!

knopje-afspraak

Wandelschoen categorie A

Wandelschoenen in deze categorie zijn over het algemeen laag tot halfhoog. De wandelschoenen die je in deze categorie tegenkomt zijn vaak licht van gewicht en hebben een soepele zool.
Wandelschoenen uit categorie A zijn geschikt voor lange-afstandswandelingen zoals vierdaagses of een Kennedymars. Daarnaast zijn de wandelschoenen in deze categorie ideaal voor beginnende wandelaars die voornamelijk in Nederland actief zijn. Door de soepele zool en het lichte gewicht loopt deze schoen zeer comfortabel en geeft deze voldoende demping.

In onze collectie vind je zeer veel keuze in deze categorie. Bij ons vind je schoenen van onder andere de bekende merken als: Lowa, Meindl, Hanwag, La Sportiva, Salomon, Merrel en Timberland.

Geschikt voor: beginnende wandelaars die graag lange-afstandswandelingen maken. 

Wandelschoenen / bergschoenen categorie B

De B- categorie bergschoenen mogen eigenlijk geen wandelschoenen meer heten. Dit is namelijk de categorie schoenen waarin de zool en de schacht een stuk stijver/ steviger zijn. De reden waarom het vaak toch nog wandelschoenen worden genoemd komt vanuit het verleden. 10 jaar geleden bestond er namelijk nog geen A categorie, dus kwam men simpelweg voor wandelschoenen automatisch terecht in de B categorie. In deze categorie vind je dan ook de meest all-round bergschoen. De stijvere zool en schacht zorgen ervoor dat je op elk terrein voldoende grip hebt.

Geschikt voor: Bergschoenen categorie B zijn geschikt voor lichte tot middelzware wandeltochten, zowel in de bergen als hier in Nederland. Ben je op zoek naar een allround wandel- of bergschoen? Dan zijn de schoenen in de B- categorie de juiste keuze.

Bergschoenen in de B/C categorie

De bergschoenen in de B/C categorie zijn nog een slag hoger en stijver dan de bergschoenenen in de B categorie. De hogere schacht en stijvere zool zorgen voor nog meer stabiliteit die je nodig hebt tijdens zwaardere bergwandeltochten met of zonder bepakking. Deze schoenen voelen als een stevige fundering rond je voeten waardoor zwikken praktisch onmogelijk is.

Geschikt voor: middelzware tot zware bergwandelingen, huttentochten, met of zonder zware bepakking. In onze collectie vind je een ruim aanbod B/C bergschoenen van onder andere Meindl, Lowa, Hanwag, La Sportiva en Scarpa.

Bergschoenen in de C categorie

CATEGORIE C

 

Waar voor veel mensen de B/C categorie in veel gevallen meer dan zwaar genoeg is gaan de bergschoenen in de C categorie nog een stap verder. De schoenen  in deze categorie worden ook wel stijgijzervriendelijke wandelschoenen genoemd.  De zool wordt vaak verstevigd met een kunststofplaat. Hierdoor zijn de zolen van deze bergschoenen zeer geschikt voor gletsjer tochten.

Bij het gebruik van stijgijzers is het immers zeer belangrijk dat de zool voldoende stijf is, hierdoor hou je voldoende grip op ijsvlaktes. Het is dan ook niet voor niks dat de Nederlandse klim- en bergsport vereniging NKBV schoenen uit categorie C aanbeveelt voor een C1 of J1 cursus.

Geschikt voor: gletsjer tochten en middelzware tot zware bergtochten over sneeuw en ijs.

Bergschoenen in de D categorie

De zwaarste categorie bergschoenen die er is is de D categorie. Slechts een klein en select groepje bergbeklimmers komt in aanmerking voor de D bergschoenen. Deze schoenen zijn stijgijzervast en zeer hard. De bergschoenen in deze categorie zijn zo stijf dat de zool vaak voorzien is van een dubbele kunststof plaat waardoor het buigen van de zool praktisch onmogelijk is. En dat is maar goed ook. Dit omdat je deze schoenen over het algemeen alleen tegenkomt in het hooggebergte waarbij ijsvlaktes en ijswanden getrotseerd moeten worden.

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren zijn de bergschoenen in deze categorie een stuk lichter geworden waardoor ze een heel stuk comfortabeler zijn geworden. Voor degene die nog nooit een D schoen of überhaupt een bergschoen aan hebben gehad voelen deze schoenen waarschijnlijk als skischoenen aan.

Geschikt voor: zware bergtochten in het hooggebergte, ijsklimmen en het beklimmen van toppen als de Mont blanc en Mount Everest.